Tečaj fotografije


Tečaj fotografije je namenjen fotografskim navdušencem, ki se podajajo v svet digitalne fotografije. Tečaj je primeren tudi za vse, ki razmišljajo ali se odločajo za nakup digitalnega fotoaparata. Na teoretičnem delu dobijo dovolj informacij, da se znajo že pred nakupom odločiti kateri fotoaparat je za njih najbolj primeren. Seveda ne govorimo o blagovnih znamkah, ampak o fotoaparatih na splošno. Nekateri se bodo podali v športno fotografijo, drugi raje fotografirajo naravo, spet tretji otroke, živali.

Za tiste, ki so športniki, recimo kolesarji in redno beležijo svoje športne podvige priporočamo kompaktni fotoaparat, ki je odporen na udarce. Tak fotoaparat bodo lahko imeli vedno s seboj in ne bo se potrebno bati ali le ta pade po tleh ali ne. Tisti, ki hodijo v naravo in fotografirajo ptice, se bodo zagotovo odločili za DSLR aparat z objektivom z daljšo goriščno razdaljo. Morda bodo razmislili tudi o kompaktu, ki zmore 50x zoom. Torej ni vedno odločitev le med tem ali kompaktni fotoaparat ali DSLR. Največkrat je pomemben objektiv in seveda za kaj fotoaparat potrebujemo/kupujemo.

Tecaj-1

Na tečaju razložimo posamezne funkcije na fotoaparatu s poudarkom na tiste, ki so najpomembnejše. Dotaknemo se programov (osnovnih, prednastavljenih in kreativnih), razložimo kako svetlomer vgrajen v fotoaparat meri svetlobo. Le tako bomo znali oceniti kdaj uporabiti katero izmed nastavitev za merjenje svetlobe, da bo fotografija primerno osvetljena. Ob tem razložimo tudi histogram in zakaj ga potrebujemo.

Brez osnovnih treh parametrov v fotografiji seveda ne gre. Čas, zaslonka in ISO so trije parametri, ki ob ustreznih vrednostih zagotavljajo takšno fotografijo, ki jo fotograf želi. Za začetek je dovolj, da poznamo razmerja in pravila. Izkušnje in fotografska kilometrina, pa je ključ do zadovoljstva ob prekrasnih fotografijah, ki smo jih do sedaj opazovali le na prijateljevem fotoaparatu.

Poleg že omenjenih objektivov razložimo tudi delovanje bliskavice in njene osnovne zakonitosti. Dotaknemo se filtrov in ostale dodatne opreme kot so stojala, spominske kartice in podobno.

V drugem delu teoretičnega dela tečaja predstavimo kreativnost v fotografiji. To je tisto, kar fotografe loči med seboj. Vsak vidi drugače in nekomu je pomembno, da v kader zajame čim več, drugi si želi detajlov in nenavadnih kotov. S tem v zvezi razložimo zlati rez in pravilo tretjin.

Na koncu se dotaknemo še obdelave fotografij, ki je tista pika na i, da so fotografije všečne in primerne za objavo na spletu, ali v foto knjigi.

Teoretični del tečaja traja 4 polne šolske ure. Tečajniki prejmejo skripto s pomembnejšimi prosojnicami in pripravljenimi vajami za praktični del, ki ga prvič izvedemo skupaj. Kasneje pa si vsak tečajnik lahko vzame čas zase in praktični del ponovi tudi sam.

Praktični del izvedemo naslednji dan po teoretičnem delu. Trajanje je odvisno od števila tečajnikov in njihovega predznanja.

V zadnjem času tečaje izvajamo individualno. S tem se maksimalno prilagodimo predznanju tečajnika. Teoretični del izpeljemo on-line preko aplikacije ZOOM.

Teoretični del: po dogovoru

Predavatelj: Milan Simčič

Pomoč pri praktičnem delu: Anja Simčič

Cena tečaja: 200€

prijava