Zakaj je pravilo tretjin tako pomembno?


Pravilo tretjin je osnovni element kompozicije, ki je izšel iz zlatega reza, ki ga uporabljajo v arhitekturi.

Pravilo tretjin je ena prvih reči, s katero se srečajo začetniki na fotografskem tečaju ali pri učenju s pomočjo vodičev na spletu. Z uporabo pravila so fotografije zanimive, razgibane in uravnotežene, določeni elementi, ki jih želi fotograf izpostaviti, pa so še dodatno poudarjeni. Pomembno pravilo torej, ampak še preden se dobro poglobiš v dve vodoravni in dve navpični črti, ki sliko navidezno razdelita na devet enakih delov ter v štiri pomembna sečišča teh štirih črt, sledi druga zapoved: pravila so zato, da se kršijo. Vse jasno, kajne?

Kaj je pravilo tretjin?

Osnovni princip je, da vsak prizor, ki ga vidiš skozi kukalo ali na zaslonu fotoaparata, v mislih razdeliš na devet enakih delov z dvema vodoravnima in dvema pokončnima črtama. Nekateri fotoaparati imajo zaslon že razdeljen s črtami, da je vse skupaj lažje. Črte in njihova štiri sečišča so linije in točke, na katere postaviš pomembne reči. Na sečišče postaviš oko, cvet, sonce in podobno, po črtah pa potekajo obzorje, obala, postave ljudi, drevesa… Našim očem se namreč taka postavitev zdi bolj privlačna od popolnoma “začetniške”, ko je vsaka zanimiva reč popolnoma v središču. Simetrična kompozicija, pri kateri je pogled usmerjen na sredino, je našim očem dolgočasen.

PraviloTretjin_8

Kako je to videti v praksi?

Vsi elementi na slikah seveda ne potekajo strogo v smereh vodoravno – navpično, privlačnost slike moraš znati (oziroma se naučiti) ustvariti iz povsem vsakdanjih prizorov, kot je recimo čedno zasanjano dekle.

P1010061

Tu sta še dva primera uporabe pravila tretjin:

PraviloTretjin_3

Slika pokrajine je razdeljena na dva dela, pri čemer je večji poudarek (2/3) na nebu z zanimivimi oblaki, medtem ko je temnejši del s travnikom v spodnji tretjini.

PraviloTretjin_5

Galeb na električnem drogu začetniku dobro ponazori pravilo tretjin: navpična razdelitev na tretjine, galeb v zgornji tretjini in v sečišču dveh črt.

Pri fotografiranju si moraš pri vsakem posnetku postaviti dve vprašanji:
Katere so pomembne oziroma izstopajoče točke pri tem posnetku?
Kam jih bom postavil?

Kršenje pravil in postprodukcija

Čeprav druga zapoved dovoljuje kršenje pravila tretjin, je vseeno priporočljivo, da pravilo dobro obvladaš. Nekateri imajo za to poseben občutek in pravilo uporabljajo, pa čeprav ga ne poznajo. Tudi prekršijo ga spontano, rezultat pa je skoraj vedno dober. Ni namreč nujno, da bo fotografija brez uporabe pravila tretjin slaba, vendar se moraš kršenja pravila lotiti z vedenjem, kako bo slika na koncu videti in biti v svoje delo povsem prepričan.