Extenderji oziroma telekonverterji


Nastavkom za povečanje goriščne razdalje rečemo tudi extenderji oziroma telekonverterji. Najpogosteje jih uporabljamo jih pri objektivih z daljšimi goriščnicami, ni pa nujno. Pri proizvajalcu objektiva in/ali nastavka preverimo ali ga lahko namestimo na ali ne.

S pomočjo nastavka, ki ga namestimo med objektiv in fotoaparat, povečamo goriščnico za faktor, ki je napisan na nastavku. Z nastavkom 2x, naš 200 mm objektiv postane 400 mm objektiv. Ravno zato, so nastavki priljubljeni pri fotografih, ki fotografirajo živali v naravnem okolju (safari). Nekateri pa z njihovo po močjo fotografirajo tudi športne prireditve, luno in še bi lahko naštevali. S tem nekoliko privarčujemo pri objektivih, saj so objektivi z daljšo goriščno razdaljo 400 mm ali več, so precej dragi, težki in nerodni.

Tipični nastavki imajo faktor 1.4x, 1.7x in 2x.

Fotoucilnica

Prednosti in slabosti

Prednost je zagotovo v tem, da ne potrebujemo dragega in težkega objektiva, pa vseeno lahko fotografiramo z daljšimi goriščnimi razdaljami. K sreči se z podaljšanjem goriščne razdalje ne podaljša tudi najmanjša razdalja na kateri objektiv še uspe izostriti. Če recimo velja za 200 mm objektiv, da izostri od 1,2 m dalje, potem se ta razdalja ne spremeni tudi, če uporabimo nastavek za povečanje goriščne razdalje.

Fotoucilnica

Seveda moramo pri vsem tem upoštevati tudi nekatere omejitve. Predvsem se pozna na kvaliteti fotografije, saj ostrina z uporabo podaljška ni primerljiva z ostrino objektiva brez podaljška oziroma z objektivom, ki ima enako goriščnico brez uporabo podaljška. Torej, če primerjamo 400 mm objektiv in 200 mm objektiv z podaljškom. Z uporabo podaljška se precej upočasni tudi delovanje autofokusa. Nenazadnje pa se z uporabo podaljška zmanjša tudi vrednost zaslonke, kar nikakor ni zanemarljivo. Pri 1.4x se zmanjša vrednost zaslonke za eno stopnjo. To pomeni, da iz f/2.8 pridemo na f/4. Pri 2x, pa se vrednost zaslonke zmanjša za dve stopnji. Torej iz f/2.8 na f/5.6.

Največkrat lahko znižano vrednost zaslonke in počasnejši autofokus vzamemo v zakup. Več težav je pri ostrini in kvaliteti fotografije.