Panning


Čas je v fotografiji eden izmed treh osnovnih parametrov. Z njim določimo, koliko časa bo skozi izbrano zaslonko na film ali senzor padala svetloba. Kadar fotografiramo gibajoče se predmete, je eden od v naprej izbranih parametrov vedno čas. Običajno se pri nastavitvah časa odločamo med dvema načinoma. S kratkim časom želimo ujeti gibajoči se predmet v zelo kratkem trenutku, da je predmet oster in »pri miru«, tako rekoč zamrznjen v času. Če pa želimo na fotografiji prikazati gibanje, pa uporabimo dovolj dolg čas, da je gibajoči se predmet »zamazan«. V tem primeru je ob pogledu na fotografijo takoj jasno, da gre za gibanje.

Fotoucilnica

Obstaja pa tudi tretja možnost, ko želimo gibajoči se predmet tudi poudariti. Za oster gibajoči se predmet na zamazanem mirujočem ozadju uporabimo posebno tehniko, ki ji rečemo »panning«. Gre za tehniko pri kateri s premikanjem fotoaparata sledimo premikajočemu se predmetu ali objektu, na primer avtomobilu, motoristu ali tekaču in ga »zamrznemo« v gibanju. V tem primeru je objekt, ki ga želimo poudariti oster, ozadje, ki pa ni tako pomembno, pa je zamazano oziroma neostro.

Najlažje je, da na fotoaparatu nastavimo continuous focus in točko ostrenja usmerimo v premikajoči se objekt. S prstom sprožilec pritisnemo do polovice in sledimo premikajočemu se objektu, ki je na ta način ves čas oster. V trenutku, ko je kader pravi, pritisnemo sprožilec do konca in naredimo fotografijo. Če smo imeli mirno roko, bo nastala čudovita fotografija ostrega avtomobila z zamegljenim ozadjem (ki se seveda ne premika). Take fotografije so priljubljene v avtomobilističnih revijah, kjer želijo poudariti avto, zamegljena okolica pa doda zanimiv kontrast.

Fotoucilnica

Seveda fotografije s tehniko panninga ne bodo takoj uspele, saj tovrstno fotografiranje zahteva kar nekaj vaje. Pri fotografiranju avtomobila za začetek nastavimo čas na 1/60 ali 1/30 sekunde. Učinek zamegljenosti ozadja v tem primeru ne bo tako izrazit, še posebej, če se avto premika počasneje. Po nekaj poskusih lahko čas podaljšujemo tudi do 1/15 sekunde, vendar se ob tem že lahko pojavijo tudi težave zaradi vpliva vertikalnega premika fotoaparata. Tega pa si seveda ne želimo.