Fotografiranje domačih ljubljenčkov


Hišni ljubljenčki so naši veliki prijatelji. Z njimi preživimo precej časa, če seveda odmislimo šolo, službo in druge obveznosti. Njihove fotografije so nam vedno v veselje in skoraj vsak lastnik domače živali ima na svojem telefonu ali računalniku nekaj fotografij svojega ljubljenčka v najrazličnejših okoljih. Nekatere izmed teh fotografij so res odlične in bi jih brez težav razvili in obesili na domačo steno, vse pa žal niso vrhunske. Prav zato smo zate pripravili nekaj nasvetov za fotografiranje domačih živali.

Zajec

Zajec

Fotografiranje doma

Fotografiranje domačih ljubljenčkov je najlažje kadar spijo ali počivajo. Kdor fotografiranja domačih ljubljenčkov ni vajen, bo take priložnosti izkoristil za nabiranje izkušenj. Če ima ljubljenček svoje ležišče ali priljubljeno mesto za počitek (odejo, kavč in podobno) ga je najbolje namestiti tako, da svetloba na žival pada s strani. Najboljša je naravna dnevna oziroma sončna svetloba, polprosojna zavesa pa pomaga omehčati svetlobo. Če imaš raje ostre sence, zaveso preprosto odgrni, pri tem pa lahko izkoristiš tudi tople sončne žarke, ki bodo žival še dodatno uspavali oziroma »polenili«.

Nastavitve parametrov fotoaparata so odvisne od tega, kakšne fotografije želiš posneti. Običajno se živali fotografira tako, da so oči in del glave ostri, trup pa je lahko zamegljen. To pomeni, da moraš uporabiti nekoliko manjšo globinsko ostrino. Ker te žival dobro pozna in ti zaupa, si lahko privoščiš fotografiranje na kratki razdalji, tudi manjši od enega metra. Točka ostrenja naj bo na bližnjem očesu, ki mora biti popolnoma ostro. Merjenje svetlobe je odvisno od barve dlake živali, žival pa mora biti pravilno osvetljena. Lahko uporabiš tudi točkovno merjenje svetlobe in svetlobo izmeriš na delu glave, ki ni presvetel ali pretemen. V primeru uporabe 50 mm objektiva nastavi zaslonko na f/4, ISO na nizko vrednost in, če fotografiraš z roke, čas na vsaj 1/100 sekunde, da fotografija ne bo »stresena«.

Jesen

Fotografiranje med gibanjem v naravi

Nekoliko zahtevnejše je fotografiranje hišnega ljubljenčka v gibanju. Glavni cilj je narediti ostro fotografijo živali, zato je glavni faktor čas. Če želiš zamrzniti gibanje živali, moraš uporabiti dovolj kratek čas ekspozicije, da se v času, ko je zaklop odprt, žival ne premakne preveč. V tem primeru bo fotografija ljubljenčka ostra. Preostala dva parametra, zaslonko in ISO, pa prilagodiš kratkemu času. Nekaj težav lahko pričakuješ tudi s točko ostrenja, saj se žival premika in se točka, v kateri si ostril, nenehno spreminja. To je še posebej izrazit problem, če se žival premika proti tebi, saj se razdalja med objektivom in živaljo ves čas manjša. V takem primeru si lahko pomagaš s funkcijo samodejnega ostrenja AI Servo. S to funkcijo fotoaparat ves čas samodejno ostri, če držiš sprožilec fotoaparata do polovice pritisnjen. Na ta način bo objekt vedno izostren, le slediti mu moraš in pri kratkem času ekspozicije bo fotografija ostra. Z uporabo panninga in daljšim časom pa ustvariš posnetek, na katerem bo žival ostra, ozadje pa zamegljeno. Za tak posnetek je najbolje, če žival mimo tebe teče na čim bolj enakomerni razdalji.

Pri fotografiranju živali lahko uporabiš tudi program Sport, ki samodejno vključi funkcijo AI Servo, glede na svetlobne pogoje pa prilagodi tudi zaslonko in nekoliko višji ISO, da je čas ekspozicije lahko čim krajši. Rešitev je še posebej uporabna, če s tehnike in nastavitev nisi najbolj vešč.

Pozornost

Za posebne posnetke je včasih treba žival zamotiti ali spodbuditi k sodelovanju. Igrače, priboljški in asistent (najbolje lastnik živali) so dobrodošla pomoč, če pa zna pes še kakšen trik ali dva, pa bodo nastale naravnost fantastične fotografije.