Zakaj obiskati fotografski tečaj?


V zadnjem času se na spletu pojavlja ogromno ponudnikov fotografskih tečajev. Vsi od prvega do zadnjega trdijo, da imajo najboljše fotografske tečaje, seveda, po najnižji ceni. Tisti, ki se odločajo obiskati ta ali oni tečaj, so tako v veliki zadregi, saj se ne morejo odločiti, kateri tečaj naj obiščejo.

V Fotoučilnici menimo, da je potrebno opozoriti na več vidikov, med katere štejemo strokovnost in kredibilnost predavatelja, vsebino tečaja in seveda tudi ceno.

Sami pri sebi se moramo na začetku odločiti, kaj si želimo, katera znanja potrebujemo, kaj pričakujemo in koliko časa bomo namenili fotografiji.

Če je možno, povprašajmo prijatelje, znance, ki so se že morda udeležili tečaja pri katerem izmed ponudnikov fotografskih tečajev. Povprašajmo jih, kaj jim je bilo všeč in kaj ne. Lahko se zgodi, da je nekdo sicer izvrsten fotograf, vendar se kasneje kot predavatelj ne izkaže ravno najbolje in seveda obratno. Če je možno, se pozanimajmo tudi o sami vsebini tečaja. Nekateri tečaji dajejo poudarek zgodovini fotografije, tisku in skeniranju fotografij, nekateri so izredno tehnično naravnani in boste spoznali fizikalna ozadja in zakonitosti v fotografiji. Spet drugi so lahko bolj uporabno naravnani. Nekateri tečaji nudijo razlago posameznih gumbov na fotoaparatu, drugi to izpustijo. Sami se zato odločite, katera znanja potrebujete. Ekstremi nikoli niso najboljši, zato je najprimernejša neka srednja pot.

Pred obiskom tečaja je smiselno preveriti fotografske reference predavatelja ali podjetja, ki tečaj organizira. Te reference najdemo običajno kar na spletni strani. Posebej pomembno je tudi, koliko tečajnikov je na tečaju in od tega je seveda odvisna tudi cena tečaja. Majhne skupine so praviloma uspešnejše in v tem primeru boste pridobili več znanja. Nekatera podjetja, ki ponujajo fotografske tečaje, imajo na praktičnem delu več fotografov. Le ti pomagajo tečajnikom in jih vodijo skozi vaje.

[br]

Zakaj-obiskati-2

[br]

Pri Fotoučilnici smo mnenja, da mora fotografski tečaj nuditi dovolj temeljnih znanj, da bomo fotoaparat lahko samostojno uporabljali brez pomoči mentorja ali uporabniškega priročnika za posamezen tip fotoaparata.

V Fotoučilnici je Fotografski tečaj je zasnovan tako, da v teoretičnem delu dobimo bistvena znanja o delovanju fotoaparata. Razumeli bomo, za kaj je primeren kateri izmed objektivov, zakaj imajo objektivi različne goriščne razdalje, kaj pomeni, če je objektiv svetlobno močan ter kdaj uporabiti zoom objektiv in kdaj objektiv z fiksno goriščno razdaljo.

Naučimo se, kaj je globinska ostrina in zakaj na fotografiji niso vsi objekti enako ostri. Nekateri so zamegljeni. Kdaj je smiselno uporabiti veliko globinsko ostrino (panorama) in kdaj majhno globinsko ostrino (portretna fotografija). Naučimo se, kako s pomočjo zaslonke uravnavamo globinsko ostrino.

Na fotografskem tečaju izvemo, kaj je čas ekspozicije in na kaj le ta vpliva na fotografiji.

Bistven element pri fotografiji je tudi svetloba, brez katere ne gre. Pomembno je, da jo znamo obvladovati. Le malokdaj je svetlobe ravno prav. Lahko jo je enkrat preveč, drugič pa premalo, kar se odraža na prežganih oziroma podosvetljenih fotografijah.

V drugem delu teorije se poigramo s kreativnostjo v fotografiji. Naučimo se opazovati motive in izbirati kadre, ki so všečni in nekako upoštevajo pravilo zlatega reza oziroma pravilo tretjin. V primeru, da se odločimo ta pravila kršiti, pa sami točno vemo, zakaj.

Praktični del je pomemben del fotografskega tečaja. Vsak tečajnik, ki obišče fotografski tečaj v Fotoučilnici, dobi skripto, v kateri je nekaj najpomembnejših prosojnic s teoretičnega dela. Na koncu so še praktične vaje, ki jih izvedemo na praktičnem delu fotografskega tečaja. Te vaje so izbrane tako, da jih tečajniki lahko kasneje tudi sami izvedejo in s tem obnovijo svoje znanje. Na praktičnem delu so prisotni trije fotografi, ki tečajnikom pomagajo pri premagovanju ovir in jih vodijo skozi vaje. Majhne skupine največ treh tečajnikov na enega mentorja, fotografa, se izkažejo kot zelo uspešne, saj tečajniki hitro napredujejo v svojem znanju.

[br]

Zakaj-obiskati-1

[br]

V Fotoučilnici boste za Fotografski tečaj plačali le prvič.

Isti tečaj lahko nato obiščete neomejenokrat. To je naša garancija, da se boste res nekaj naučili. Nemalokrat se zgodi, da nekdo obišče tečaj in nato fotoaparata ne uporablja, ker je prezaposlen z drugimi opravili.

Obisk fotografskega tečaja vam zagotavlja, da se boste naučili narediti fotografijo »že iz prve« kot se temu reče. S fotografijo na izletu se ne bo potrebno ukvarjati v nedogled, saj bo namreč že prvi posnetek tak, kot ste si ga zamislili. Fotografije ne bodo »zmazane«, osebe na fotografiji pa ne bodo imele odrezane glave po sredini in bodo pravilno osvetljene.

[br]

[br]