Kako fotografirati luno?


Ravno te dni imaš ponovno priložnost, da fotografiraš luno, saj se bo zemlji kar precej približala. Tokratna luna bo v nedeljo tako kot lanska junijska za 30 odstotkov svetlejša in 14 odstotkov večja od običajne. Naslednjo priložnost za fotografiranje tako velike in svetle lune boš imel šele septembra 2015.

Za dobro fotografijo se je treba tudi dobro pripraviti.

Kakšno opremo potrebuješ?

Potreboval boš DSLR fotoaparat z objektivom, ki ima čim daljšo goriščno razdaljo, 200 mm ali več. Če premoreš še kakšen extender, bo pa sploh super.

Fotoaparat boš namestil na trdno stojalo, da fotografija ne bo stresena. V veliko pomoč ti bo tudi daljinski sprožilec. Če ga nimaš, uporabi samosprožilec na fotoaparatu.

Lahko uporabiš nastavitev v meniju fotoaparata, ki dvigne zrcalce, da preprečiš tudi najmanjše tresljaje.
Kako izbereš najprimernejšo lokacijo za fotografiranje lune?

Poišči lokacijo, nekje daleč izven mesta, kjer ni virov svetlobe, ki bi pokvarili odlično fotografijo; recimo kakšen hrib ali pa dolino. Na fotoaparatu nastavi program M. Uporabi točkovno merjenje svetlobe na luni. Želimo si namreč pravilno osvetljeno luno, ozadje oziroma okolica lune pa je lahko čisto temna.

Ker se luna giblje in si želimo kar se da ostre fotografije bomo uporabili kratek čas. V večini primerov bo 1/250 sek čisto v redu. Za tako kratek čas, bomo morali nekoliko dvigniti vrednost ISO. Priporočam vrednost 320. Vrednost zaslonke bomo nastavili glede na svetlobne pogoje, vsekakor pa nekje tik pod sredinsko vrednostjo. Če naš objektiv premore zaslonke od f/4 do recimo f/22, bomo nastavili zaslonko na f/8 ali f/9. Lahko bi tudi še bolj odprli zaslonko, vendar si želimo izkoristiti območje na objektivu, ki je najbolj ostro.

Seveda boš fotografije shranjeval v načinu RAW, da boš imel v postprodukciji možnost čim bolje obdelati fotografijo.

Sedaj pa le še drži pesti za jasno nebo.

Veseli bomo, če svojo fotografijo lune deliš z nami in poveš, ali ti je naš nasvet koristil 🙂

Luna

Oprema, s katero je Milan fotografiral:
– Canon EOS 1D-X
– objektiv Canon EF 500mm f/4L IS II USM

Nastavitve pri fotografiji
ISO 320, f/8, čas 1/250sek
Uporabljeno stojalo in daljinski sprožilec. Lokacija Katarina pri Ljubljani.