Funkcija EV – Exposure Value


Funkcija EV oz. +/- je vgrajena v skoraj vse fotoaparate. Ne samo DSLRje ampak tudi nekatere naprednejše kompakte.  Gre za nekakšno kompenzacijo oziroma popravek osvetlitve fotografije. Svetlomer v fotoaparatu izmeri svetlobo in izračuna parametre, da bo fotografija pravilno osvetljena.

[br]

EOS 750D

[br]

Večkrat se nam zgodi, da fotografiramo motiv, ki ni enakomerno osvetljen. V tem primeru lahko nastopijo težave. S pomočjo kompenzacije osvetlitve oz. Funkcije EV bomo lahko fotografijo nekoliko posvetlili ali potemnili, odvisno kaj si želimo.

Funkcija EV deluje le pri kreativnih programih P, Av in Tv.

Pri ročnih nastavitvah M korekcija ni potrebna. saj osvetlitev uravnavamo sami. Svetlomer v fotoaparatu nam le informativno prikazuje vrednosti, po katerih se orientiramo. Pri ostalih zgoraj omenjenih kreativnih programih, pa avtomatika v fotoaparatu poskrbi, da so vrednosti parametrov (zaslonka in čas) nastavljeni tako, da bo fotografija pravilno osvetljena glede na način merjena svetlobe. Izračun avtomatike, pa ni vedno po naših željah.

[br]

AEB

[br]

Funkcija EV nam torej omogoča, da na nek način zaobidemo avtomatiko in fotografijo na hitro nekoliko posvetlimo ali potemnimo.

V primeru, da uporabimo program P, bo avtomatika pri kompenzaciji EV spreminjala zaslonko in/ali čas.

Pri programu Tv, kjer je pomemben čas in ga izberemo sami, po pri EV kompenzaciji avtomatika spreminjala vrednost zaslonke.

Podobno velja tudi za program Av, kjer je pomembna zaslonka, zato bo v tem primeru avtomatika korigirala čas.

[br]

[br]