A-DEP funkcija na Canon fotoaparatih


A-DEP je kratica za Automatic DEPth of field. S pomočjo te funkcije lahko določite, kateri deli na vaši fotografiji naj bodo izostreni. Fotoaparat nato sam s pomočjo avtomatike določi vrednost zaslonke, ki zagotavlja ustrezno globinsko ostrin.

Zaslonka je tisti parameter v fotografiji, s katerim določamo globinsko ostrino (poleg goriščne razdalje in razdalje med objektivom in objektom, ki ga fotografiramo). Bolj ko zaslonko zapiramo (večja številka f; Npr.:f/22) večja je/bo globinska ostrina. To pomeni, da bo več objektov na fotografiji ostrih, če jih opazujemo enega za drugim; po globini. Bolj ko zaslonko odpiramo, (manjša številka f; Npr.:f/2.8) manjša je/bo globinska ostrina. To pomeni, da bo manj objektov na fotografiji ostrih, če jih opazujemo enega za drugim; po globini. Po drugi strani večkrat v nekoliko slabših svetlobnih pogojih želimo zaslonko čim bolj odpreti, da skozi objektiv na senzor pade čim več svetlobe.

[br]

Kako deluje A-DEP funkcija ?

Želimo si, da bi na senzor padlo le toliko svetlobe, da bi bili izostreni vsi želeni objekti na fotografiji.

[br]

ADEP-1

[br]

Funkcija deluje tako, da najprej izberemo nam najbližjo točko, kjer se ostrina prične, nato izberemo najbolj oddaljeno točko, do tja naj ostrina sega. Avtomatika v fotoaparatu izračuna ustrezno velikost zaslonke in ostalih parametrov, da je fotografija pravilno osvetljena in ima ustrezno globinsko ostrino.

[br]

A-DEP

[br]

Je funkcija uporabna v vsakem primeru in v vsaki situaciji? Jasno, da ne. V primerih, ko fotografiramo panoramo, vemo, da mora biti globinska ostrina kar se da velika. V tem primeru bomo že sami izbrali veliko vrednost f, oziroma bomo zaprli zaslonko kar se da. Tudi pri portretni fotografiji bomo težko določili referenčne točke.

Zavedati se moramo, da gre za program, ki je popolnoma avtomatičen. Fotoaparat bo glede na svetloben pogoje izbral ustrezno zaslonko in čas ekspozicije. Vedno moramo preveriti, če ta čas ni predolg. Morda bomo morali uporabiti stojalo ali zvišati ISO vrednost. Tudi bliskavica ne bo odveč.

[br]

[br]