Canon EOS 6D


Pred kratkim je na naše police prišel Canonov najmanjši fotoaparat z oznako Canon EOS 6D in full frame formatom senzorja. Glede na to ga uvrščamo nekje med Canon EOS 5D MkIII in Canon EOS 7D.

[br]

CanonEOS 6D

[br]

Fotoaparat je po zunanjih dimenzijah med najmanjšimi v svojem razredu. Zaradi svoje majhne velikosti in kvalitete posnetkov je primeren za vse tiste fotografe, ki si želijo tipalo polnega formata in jim je nova petica 5D MkIII nekoliko predraga. Kljub svoji majhni velikosti je EOS 6D pravi fotoaparat, od katerega lahko brez težav pričakujemo izvrstne fotografije, tudi v slabših svetlobnih pogojih. Seveda je predpogoj, da imamo ustrezen, svetlobno močan objektiv. Tipalo polne velikosti in okroglih 20 milijonov točk zagotavlja, da fotografija ne bo zrnata tudi pri nekoliko višji ISO vrednosti.

Kot velja za vse Canon fotoaparate, ki imajo tipalo polnega formata, tudi 6D nima vgrajene bliskavice. Zaradi dovolj občutljivega senzorja vgrajene bliskavice največkrat niti ne bomo pogrešali. Za resno delo pa si moramo tako ali tako omisliti bliskavico z vrtljivo glavo in difuzorjem.

Tudi gumbi so nekoliko drugače razporejeni, kot recimo pri 5D MkIII ali MkII. Moje osebno mnenje je, da so gumbi prilagojeni amaterskim fotografom, ki se ne ukvarjajo veliko in pogosto z vsemi možnimi nastavitvami. Na to razmišljanje me napeljuje dejstvo, da imajo zgornji gumbi na vrhu le po eno funkcijo za razliko od ostalih modelov. Po krajšem razmisleku in uporabi fotoaparata pa kaj hitro ugotovimo, da recimo nastavitev beline WB ni tako zelo pomembna funkcija, da bi si zaslužila svoj nastavitveni gumb. Do te funkcije pridemo zelo hitro preko gumba Q. Podobno velja tudi za EV.

Na osnovi tega razmišljanja lahko ugotovimo tudi ciljno skupino kupcev, oziroma komu je ta model namenjen.

Fotoaparat EOS 6D cilja na naprednejše amaterske fotografe, ki potrebujejo tako veliko tipalo in so pripravljeni kupiti tudi objektive EF, ki so narejeni za tipalo polnega formata.

[br]

Canon EOS 6D

[br]

Fotoaparat kljub svojim razmeroma majhnim dimenzijam izredno lepo sede v roko. Nekoli težav bodo imeli le tisti z daljšimi prsti. Z dodatnim gripom pa težave hitro izginejo.

Nekateri bodo morda pogrešali zaslon, občutljiv na dotik. Zaslon je tudi fiksen in ga ni možno izmaknit. Vendar, kdo bi take funkcije pogrešal na fotoaparatu, ki cilja na resne uporabnike. Bolj bi pogrešali AF sistem, ki ga ima večji brat EOS 5D MkIII. Res pa je, da tako visoko pa EOS 6D spet ne cilja. V tem primeru bi bila tudi cena vsaj za nekaj 100€ višja.

EOS 6D ima tudi WiFi, preko katerega lahko fotografije pošljemo na tiskalnik ali pametni telefon. Do socialnega omrežja je potem le še majhen korak. Za popotne fotografe je vgrajen tudi GPS, ki zapiše lokacijo kje je bila posamezna fotografija narejena. Res uporabna zadeva, ki je v kompaktni liniji že tako rekoč standard. Omeniti velja tudi to, da fotoaparat zaradi svoje velikosti uporablja le SD spominske kartice. Baterija pa je tipa LP-E6 kapacitete 1800 mAh. Torej enaka, kot jo uporabljajo modeli 5D in 7D.

Uradna predstavitev Canon EOS 6D je TUKAJ.

[br]

[br]