Fotografiranje pogrebov


Fotografi Fotoucilnice se zavedamo, da fotografiranje pogrebov še zdaleč ni enostavno.

[br]

Pogreb-1

[br]

Po eni strani si želimo vse zabeležiti, po drugi strani pa si ne želimo motiti svojcev, ki so se prišli poslovit od pokojnika.

[br]

Pogreb-3

[br]

 Za profesionalnega fotografa je fotografiranje pogreba dogodek, kot vsak drug. Karkoli fotografiramo, pa naj bo to zabava ali pogreb, fotograf ni in ne sme biti v prvem planu. Do neke mere so pogrebi res specifični, saj ne gre zgolj za reportersko fotografijo, pri kateri zabeležimo dogajanje. V tem primeru želimo prikazati zgodbo. Končni izdelek je album, ki govori svojo zgodbo. Tako, kot jo je v tistem trenutku videl fotograf.

V to našo zgodbo moramo vključiti tudi nekaj detajlov (rože, robček, solza od blizu), izogibamo pa se obrazov žalujočih, razen seveda ožjih svojcev, s katerimi smo se dogovorili za fotografiranje.

[br]

Pogreb-2

[br]

Fotografi delamo običajno v parih. Le tako lahko ujamemo vse pomembnejše motive iz več zornih kotov. Večkrat se lahko zgodi, da se nam kdo postavi v kader ali ne moremo narediti posnetka iz kakšnega drugega razloga. Vedno pa vemo, da se lahko zanesemo na partnerja, ki je na drugi strani.

Po končanem fotografiranju pa nas čaka še dolgotrajna obdelava fotografij, ki dokončno loči profesionalnega fotografa od amaterja.

[br]

[br]