Zakaj na tečaj obdelave fotografij?


Včasih, v dobi klasične fotografije, ko smo film odnesli v fotografski studio, da so ga razvili in nam izdelali fotografije so za »obdelavo« oziroma izgled fotografij poskrbeli v fotografskem studiu. V digitalni dobi pa moramo za dober izgled fotografij poskrbeti sami.

 Obdelava-1  Obdelava-2
 Originalna fotografija  Popravljena fotografija

Na trgu je cela vrsta programskih paketov, ki poskrbijo, da bodo naše fotografije lepše. Smo se kdaj vprašali, kaj ti programi naredijo s fotografijo? Zakaj take fotografije ne naredi fotoaparat že sam? Za odgovore na tovrstna vprašanja potrebujemo nekaj osnov o fotografiji. In ravno temu je namenjen Tečaj obdelave fotografij.

Kaj je belina? Zakaj fotoaparat v avtomatskem načinu včasih zgreši? Kako popravimo belino? Kaj je nasičenost barv? Kakšen vpliv ima kontrast na fotografijo? Kaj lahko razberemo iz histograma fotografije? To so le nekateri pojmi, ki jih potrebujemo pri obdelavi fotografij.

Naslednji korak je kreativnost, ki jo lahko izražamo na različne načine. Običajno začnemo s kreativnim obrezovanjem fotografij… Nadaljujemo z različnimi filtri in fotografijo popravimo tako, da niti ne odraža dejanskega stanja. Lahko gre samo za pretvorno iz barvne v črno belo ali kaj podobnega.

[br]

 Obdelava-3  Obdelava-4  Obdelava-5
 Originalna fotografija v barvah  Fotografija v črno beli tehniki z zelenim znakom  Fotografija v črno beli tehniki

V Fotoučilnici smo pripravili fotografski tečaj na temo obdelave fotografij. Gre za delavnico, na kateri se bodo tečajniki na kratko spoznali z osnovami obdelave fotografij, nato pa še sami na svojih računalnikih preizkusili kako taka obdelava poteka. Za začetnike, ki ne potrebujejo veliko, bo dovolj že brezplačen program Picasa, nekoliko bolj zahtevni se bodo srečali z Adobe Lightroom, na kratko pa bomo predstavili tudi Adobe Photoshop.

[br]

Obdelava-6

[br]

[br]