Fotografiranje jeseni


Jesen prinaša čudovite barve, zato izkoristite še zadnje sončne dni pred mrzlo zimo in se sprehodite čez park Tivoli ali kakšen drug zanimiv park z drevesi ter naredite čudovite fotografije jesenskih barv. Če vam ni problem vstati zjutraj, ste lahko tam pred vsemi ostalimi in se lahko poigrate z meglo ali sončnim vzhodom.

[br]

Jesen_2

[br]

Seveda lahko s sabo vzamete tudi hišnega ljubljenčka, ki se rad igra z odpadim listjem. Tako boste dobili odlične akcijske fotografije. Če pa nimate kosmatinčka, ki se rad igra ali pa ga sploh nimate, je v naravi dovolj drugih živali, kot so ptice in veverice. Ker živali ponavadi ne stojijo na enem mestu več kot nekaj sekund, lahko uporabite AI Servo izostritev. Skrajšajte čas, ter po potrebi dvignite ISO. Presenečeni boste nad svojimi rezultati. Seveda pa vaja dela mojstra…

[br]

Jesen_3

[br]

Pozorni bodite tudi na detajle. V naravi boste našli celo vrsto različnih motivov. Drevesno lubje, kostanj, listje imajo več detajlov kot si lahko predstavljate in z njimi lahko naredite odlične abstraktne fotografije. Poskusite in presvetlite liste tako, da sončna svetloba prihaja izza lista. Čeprav je fotografiranje proti svetlobi nasprotje vsemu, kar so vas učili, je tukaj več kot primerno. Svetujem vam, da zaslonko nastavite nekje med vrednostmi 9 in 13, ker je v tem območju objektiv najbolj oster, pa še težav z globinsko ostrino ne boste imeli, še posebej, če se boste nekoliko oddaljili od predmeta, ki ga fotografirate. ISO vrednost nastavite čim nižjo, da se znebite nepotrebnega šuma, pri tem pa, če je možno, uporabite tudi stojalo. Čas nastavite po potrebi ter glede na to, ali boste uporabili stojalo ali ne. Svetlobo merite v točki, kjer želite, da so pravilne barve, ponavadi pri takih fotografijah merimo v senčno (ne najtemnejšo) točko, da presvetljeni listi pridejo še bolj do izraza. Tudi če je nekaj listov preosvetljenih, to pretirano ne moti fotografije.

[br]

Jesen_1

[br]

[br]