Zakaj so objektivi pomembnejši od samega fotoaparata?


Tisti, ki se s fotografijo nekoliko bolj ukvarjate, odgovor na to temo dobro poznate, za ostale pa nekaj razmišljanj.

Od dobrega in kvalitetnega objektiva je neposredno odvisna tudi kvaliteta fotografije. V prvi vrsti imam v mislih ostrino in barvni zapis.

Brez dobrega objektiva še tako dober fotoaparat ne more narediti ostre in barvno polne fotografije.

Preden si pogledamo nekaj dejstev, zakaj je nek objektiv dober in zanj plačamo veliko denarja, si osvetlimo lastnosti objektivov.

Po čem ločimo objektive?

V osnovi ima vsak objektiv dve osnovni karakteristiki.

Na vsakem objektivu je zapisana goriščna razdalja, ki ja podana v mm. Nekako velja, da je objektiv pri 50mm normalen objektiv. Normalen pomeni, da ne bo fotografija takšna, kot bi gledali objekt s prostim očesom. Goriščne razdalje nad 50mm nam objekt približajo. Zajamemo ožji kot. Goriščne razdalje pod 50mm pa pomenijo, da zajamemo širok kot.

[br]

Canon-lenses

[br]

Drugi osnovni podatek objektiva je svetlobna jakost oziroma zaslonka. Nižja kot je številka, bolje je. To pomeni, da se objektiv lahko bolj odpre in skozi njega na tipalo lahko pade več svetlobe. Po eni strani in bolj laično povedano to pomeni, da lahko fotografiramo pri bolj šibkejši svetlobi.

Seveda se objektivi potem ločijo tudi naprej.

Poznamo tudi objektive s fiksno goriščno razdaljo. To so tisti, ki imajo zapisano le eno številko. Recimo 50mm. Ti objektivi so precej bolj ostri od zoom objektivov, ki so nekakšen kompromis, da ne potrebujemo nosit več objektivov na okoli. Objektivi s fiksno goriščno razdaljo so tudi manjši, lažji in v splošnem tudi cenejši.

[br]

Canon50mmL

[br]

Zoom objektivi imajo zapisane dve goriščnici. Najkrajšo in najdaljšo. Ločimo jih tudi po tem, da imajo dva obroča, ki ju lahko vrtimo. Prvi je za spreminjanje goriščne razdalje, drugi pa za ostrenje. Ti objektivi so bolj komplicirani z več lečami. Praviloma so težji in dražji. So pa dober kompromis, saj imamo lahko pri sebi le enega in ne rabimo menjat objektivov. Seveda je kompromis tudi v kvaliteti fotografije.

[br]

Canon_24-105mm

[br]

Iz zapisanega lahko sklepamo, po čem in kako se objektivi ločijo tudi po ceni. Svetlobno močni objektivi, so neprimerno dražji od tistih, ki imajo zaslonko nekoliko bolj zaprto. Pri zoom objektivih so cenejši tisti, ki ne zmorejo enako odpreti zaslonke pri vseh goriščnih razdaljah.

Dotaknimo se še kompaktnih fotoaparatov. Pri kompaktih proizvajalci največkrat ne navajajo goriščnih razdalj ampak zoom. To pomeni koliko lahko določen objekt približamo. 50x zoom pomeni, da ima fotoaparat na primer goriščnico 5mm do 250mm. Kar je zelo veliko.

Vedno se moramo vprašati, kaj bomo fotografirali in za ta namen uporabiti najprimernejši objektiv.

Če zadevo obrnemo, lahko zapišemo, da nam objektiv do neke mere določa kader.

(Pustimo ob strani obrezovanje in podobno).

Torej s širokokotnim objektivom zajamemo širši kader, pa naj bo to panorama ali pa kakšna zabava v omejenem prostoru. Normalni objektivi pa so bolj primerni za kakšen portret.

Za konec pa naj še zapišem, da se najbolje izkažejo objektivi istega proizvajalca, kot je fotoaparat. Ti objektivi najbolje komunicirajo s programsko opremo v fotoaparatu. Komunikacija ni le sporočanje goriščne razdalje in zaslonke. V ozadju se dogaja še veliko drugega. Še najbolj je to očitno pri fotografiranju z bliskavico (ETTL).

Poleg tega je dober objektiv dolgoročen nakup. Fotoaparat bomo čez nekaj let zamenjali, objektivi pa ostanejo.

[br]

[br]