RAW – da ali ne?


Ljubiteljski fotografi se velikokrat sprašujejo, kaj je to RAW, kaj pomeni in ali ga uporabljati ali ne. Fotografi, ki fotografirajo nekoliko več, pa prisegajo na RAW format oziroma digitalni negativ, kot ga nekateri tudi upravičeno imenujejo.

RAW datoteka vsebuje minimalno obdelane podatke, ki jih zajame senzor v fotoaparatu. Ker so podatki neobdelani in niso stisnjeni, iz njih lahko posneto fotografijo obdelamo po naših željah. Seveda, tudi digitalni negativ ni vsemogočen, je pa precej, precej boljši od JPEG datoteke, ki je že obdelana in podatki stisnjeni v skladu z nastavitvami fotoaparata.

Prednost digitalnega negativa je v tem, da ima celoten dinamični razpon, poljubno lahko spreminjamo belino, vpišemo lahko dejansko vrednost v stopinjah Kelvina, kar pri JPEG datoteki ni mogoče. Podobno velja tudi za ostale popravke. Preosvetljene dele, ki so na videz popolnoma beli in bi pričakovali, da ni nobenih informacij, lahko do neke mere popravimo. Podobno velja za podosvetljene dele fotografije. Zavedati pa se moramo, da zaradi dejstva, da RAW datoteka ni obdelana, le-ta vsebuje kar precej šuma, ki se sicer v fotoaparatu programsko odpravi ob shranjevanju v JPEG datoteko.

[br]

Camera_RAW

Program Camera RAW, s katerim obdelamo RAW fotografijo

[br]

Če si odgovorimo na vprašanje iz naslova, potem je odgovor vsekakor DA, vendar le takrat, ko nameravamo fotografije naknadno obdelati na računalniku. RAW datoteke namreč ne moremo pošiljati naokoli, ker je prevelika in neobdelana. Za take primere je bolje, da se odločimo za shranjevanje v zapisu JPEG. Večina fotoaparatov omogoča shranjevanje v obeh zapisih hkrati, kar je še najbolje. Edina slabost je, da shranjevanje poteka počasneje, pa še večjo kartico potrebujemo.

[br]

[br]