Objektiv


Objektiv je tisti del fotoaparata, od katerega je kvaliteta fotografije odvisna vsaj toliko kot od kvalitete tipala in programske opreme fotoaparata. Kompaktni fotoaparati nimajo izmenljivih objektivov, kot smo tega vajeni pri zrcalno refleksnih.

Kvaliteta in s tem tudi cena objektivov je odvisna od več dejavnikov. V osnovi pa jih ločimo po svetlobni jakosti (koliko se zaslonka lahko odpre) in goriščni razdalji. Glede na goriščno razdaljo pa jih nadalje ločimo na tiste, ki imajo fiksno goriščno razdaljo in zoom objektive pri katerih se goriščna razdalja lahko spreminja.

[br]

Canon-EF 11-24mm f4L

Canon zoom objektiv

[br]

Svetlobna jakost je zelo pomemben faktor, ki tudi precej vpliva na ceno objektiva. Svetlobno jakost označujemo s številko, ki je enaka zaslonki (recimo f:3.2). Svetlobno močni objektivi so tisti, ki imajo vrednosti f pod 2.8. Velikokrat srečamo tudi zoom objektive, ki imajo pri majhnih goriščnih razdaljah vrednosti f: 3.5, z večanjem goriščne razdalje, pa se svetlobna jakost zmanjšuje, recimo na f: 5.6. Ti objektivi so nekakšen kompromis. Fotografi stremimo k svetlobno močnim objektivom, pri čemer je svetlobna jakost objektiva konstantna. Zakaj sploh potrebujemo svetlobno močne objektive? V prvi vrsti zaradi možnosti fotografiranja pod slabimi svetlobnimi pogoji. Druga, tudi zelo pomembna lastnost teh objektivov pa je, da imajo pri odprti zaslonki f: 2.8 majhno globinsko ostrino. Ravno tega pa si želimo, recimo pri portretih.

Pa si poglejmo prednosti svetlobno močnih objektivov v slabih svetlobnih pogojih. Recimo, da fotografiramo v mraku in ne želimo uporabiti bliskavice, saj nam le ta »uniči« ambient. Za korektno fotografijo potrebujemo čas zaklopa recimo 1/125 sekunde in zaslonko f:2.8 pri vrednosti ISO 800. Svetlobno močan objektiv to seveda zmore. V primeru, da naš objektiv lahko odpre zaslonko le do vrednosti 4, nastopijo težave. Edina možnost je, da nekoliko podaljšamo čas, kar pomeni večja verjetnost »zmazane« fotografije, ali pa povišamo ISO vrednost, kar pomeni nekoliko več šuma na fotografiji. Ravno zato so ti objektivi tako cenjeni med fotografi.

[br]

Canon-600mmL

Canon 600mm objektiv

[br]

Goriščno razdaljo zapišemo v mm. Nizke vrednosti pod nekako 20-30mm pomenijo širokokotne objektive, ki zajamejo širok kot in so primerni za fotografiranje v zaprtih prostorih in fotografiranje panorame. Obstajajo tudi objektivi pod 15mm. Imenujemo jih ribje oko, fisheye ali tudi “ribica”. Prepoznamo jih po izrazito izbočeni konveksni leči. 50mm objektiv je naravni ali normalni. Fotografijo prikaže v naravni velikosti, kot jo vidi človeško oko. Vrednosti goriščne razdalje nad nekako 70mm pa pripadajo teleobjektivom, ki objekte navidezno približajo. Primerni so za fotografiranje oddaljenih motivov, portretov (omogočajo majhno globinsko ostrino, le nekaj milimetrov). Pri goriščnih razdaljah moramo upoštevati tudi crop faktor posameznega tipala, da lahko primerjamo vrednosti med seboj. Vrednosti v mm zapisane na objektivih veljajo za Leica format filma oziroma full frame tipala. Od tipala je potem odvisno s kakšnimi vrednostmi pomnožimo mm, da dobimo pravo goriščno razdaljo za posamezni tip fotoaparata. Za Olympus velja vrednost 2. Kar je seveda super pri daljših goriščnicah. Kupimo objektiv z 150mm in v resnici imamo 300mm. Kar je že zelo veliko. Nekoliko slabše pa je pri širokih kotih, saj 25mm pomeni v resnici normalni objektiv. Pri Canonu in Nikonu se vrednosti gibljejo od 1.3 do 1.6, odvisno od modela fotoaparata. Pri manjših kompaktnih fotoaparatih, pa so vrednosti nad 2.

Nekateri objektivi, predvsem tisti z daljšimi goriščnimi razdaljami imajo vgrajeno tudi stabilizacijo slike. Ta stabilizacija je zlata vredna, saj nam zelo pomaga pri slabših svetlobnih pogojih. Namesto, da bi fotografirali z 1/125 sek. lahko fotografiramo z 1/80 sek. Poleg tega je stabilizacija nujna pri zelo oddaljenih objektih. Zamislimo si, da imamo zelo mirno roko, zadržimo dih in počakamo, da se umirimo. Tudi v tem primeru naša roka ne bo popolnoma mirna. Tudi, če se premakne za pol milimetra, se bo to na fotografiji motiva, ki je oddaljen več deset metrov to poznalo vsaj za cm, kar je zelo veliko. Slika zaradi tega ne bo ostra. Boljši objektivi ločijo stabilizacijo slike po vertikalni in horizontalni liniji. Pride v poštev pri recimo panningu. Ko želimo imeti gibajoči se objekt oster in ozadje zamegljeno.

Pri nakupu objektivov se nikoli ne splača varčevati. Objektiv vedno kupimo za daljše obdobje. Menjamo le ohišja fotoaparatov. Objektiv pa ostane, seveda, če nam ni padel na tla ali kaj podobnega. Sam osebno menim, da je objektiv pomembnejši od ohišja. Tudi če fotoaparat ni vrhunski, bomo z dobrim objektivom naredili dobro fotografijo. Obratno pa to nikakor ne velja.

[br]

[br]