Fotografiranje poletja


Poletje je letni čas, ko se odpravimo na dopust in si želimo zabeležiti vse lepe trenutke, ki se nam zgodijo. Majhni kompaktni fotoaparati, v zadnjem času pa tudi prenosni telefoni so več kot priročni za »ujeti trenutek«. Avtomatika v njih je že precej izpopolnjena, da večjih težav skorajda ne bomo imeli.

[br]

Delfin

[br]

 

Če smo na dopustu in uživamo v lepotah in znamenitostih si ne želimo razmišljanja o nastavitvah digitalnega fotoaparata. Vse kar si želimo je, dobra fotografija s čim manj truda. Nekoliko kvalitetnejši kompaktni aparati so kot nalašč za to. So majhni in spravimo jih lahko v vsak žep. No, da ne bomo preveč reklamirali, se posvetimo raje tehniki fotografiranja.

V fotografiji se vse vrti okoli svetlobe. Poleti jo je največkrat dovolj, če ne celo preveč. Na objektih, ki jih želimo fotografirati se pojavijo ostre sence med osvetljenimi in senčnimi deli. Te sence so največkrat moteče in si jih ne želimo. Kako jih odpravimo?  Za doosvetlitev lahko uporabimo bliskavico ali kakšen odbojnik, izberemo drug zorni kot… Če lahko portretiranca prestavimo, je najbolje, da izberemo senco. Nekateri naprednejši modeli imajo vgrajeno že t.i. tehnologijo D-lighting. Tehnologija omogoča ohranjanje detajlov tako v svetlih, kot tudi v temnih predelih fotografije. Praviloma brez tega pripomočka dobimo posamezne dele na fotografije preosvetljene (prežgane) in/ali temne dele podosvetljene. S to tehnologijo pa to nepravilnost nekoliko omilimo. Jasno je namreč, da čudežev ni. Kljub vsemu pa je najbolje, da se izogibamo močnemu soncu v opoldanskih urah. Takrat pride do izredno velikih kontrastov.

Najlepše fotografije bodo nastale zgodaj zjutraj, ko se sonce šele dviga izza obzorja in svetloba ni tako močna. Ohranjajo se barve, kar da fotografiji poseben čar. Podobno je tudi tik pred sončnim zahodom, ko še zadnji žarki osvetlijo objekte pred zatonom.

Nastavitve: V primeru, da je svetlobe dovolj, to pomeni, da ne fotografiramo hitrih dogajanj (šport) ali pa si ne želimo velike globinske ostrine (zaslonke na vrednostih 16 in več) lahko nastavimo ISO na vrednost 100. V tem primeru se izognemo digitalnemu šumu, pa še barve bodo bolj izrazite. Za večino motivov bo dovolj, da na fotoaparatu uporabimo program s prioriteto zaslonke (Av). V tem primeru imamo vpliv nad globinsko ostrino, ki je o fotografiranju narave, portretov, raznih znamenitostih najpomembnejša. Svetlobo lahko merimo centralno povprečno, ali pa točkovno. V slednjem primeru moramo paziti, da bomo izmerili svetlobo v tisti točki, za katero želimo, da je na fotografiji pravilno osvetljena. Z nekaj vaje težav ne bo več.

Vsekakor pa za konec priporočam, da se z novim pravkar kupljenim fotoaparatom ne podamo na potovanje brez da bi dobro prebrali navodila za uporabo. Fotoaparat moramo dobro poznati, da bomo lahko hitro fotografirali tudi tiste trenutke, ki se ne bodo več ponovili. Precej žal vam bo, ko boste iskali pravo nastavitev, dogodek pa bo minil. Videli ga ne boste niti skozi objektiv niti kasneje na fotografiji. V tem primeru je bolje, da fotoaparat spravite v žep in vsaj uživate….

[br]

[br]