Digitalna obdelava fotografij


Po končanem fotografiranju sledi izbor fotografij, njihovo urejanje in seveda digitalna obdelava na osebnem računalniku. Zelo pomembno je, da se zavedamo, da je potrebno digitalne fotografije VEDNO obdelati. To seveda ne pomeni, da jih je potrebno na vsak način retuširati ali kaj podobnega. Potrebno je popraviti/nastaviti belino, preveriti kontrast, barve in fotografijo obrezati, na koncu pa fotografijo shraniti, da bo velikost primerna za spletno galerijo, tisk ali kaj tretjega.

[br]

LR_1

[br]
Za obdelavo fotografij na računalniku potrebujemo ustrezno programsko opremo. Programskih paketov za obdelavo fotografij je na trgu kar precej, v resnici pa je res kvalitetnih le nekaj. Če boste povprašali prijatelje, znance kateri program uporabljajo za obdelavo, boste dobili le nekaj različnih odgovorov. Na prvem mestu bo zagotovo Adobe PhotoShop.

[br]

PS_1

[br]

Adobe PhotoShop je namenjen je profesionalnim uporabnikom in vsem tistim, ki se s fotografijo resno ukvarjajo. Vsekakor ni primeren za tiste, ki naredijo le nekaj fotografij s kompaktnim fotoaparatom in jih želijo kasneje objaviti v svoji spletni galeriji. Ti bodo posegli po programih, ki so precej enostavnejši za uporabo in so prilagojeni nekoliko manj zahtevnim uporabnikom. Namen tega prispevka ni naštevati programske pakete in delati reklamo za enega ali drugega. Odločili smo se predstaviti brezplačen paket, ki bo zadovoljil večino potreb po obdelavi digitalnih fotografij za nezahtevne ljubitelje fotografije.

[br]

Picasa3_1

[br]

Torej oglejmo si program Picasa, ki je brezplačna in si jo lahko prenesete s spleta. Picasa je razmeroma preprost program, ki slike obdela izredno dobro in kvalitetno. Kot smo že zgoraj omenili, je potrebno pri digitalnih fotografijah nastaviti belino, kontrast in barve. Nekoč so to naredili v fotografskem studiu, ko smo naročili izdelavo tiskanih fotografij. Sedaj je to opravilo na nas. Fotografije moramo ustrezno popraviti in prilagoditi namenu uporabe. Belino je potrebno popraviti, ker fotoaparat ne pozna kakšne barve je bil izvor svetlobe, ki je osvetljeval predmet na fotografiji. V objektiv in na senzor dobimo svetlobo, ki se odbije od fotografiranega predmeta zato je lahko na fotografiji bela srajca lahko tudi rumene barve, kar pa si seveda ne želimo. Popravimo tudi kontrast in fotografijo po potrebi nekoliko posvetlimo ali potemnimo (histogram). Na koncu so tu še barve, ki jih po potrebi nekoliko poudarimo/saturiramo. Za vse to, se moramo na fotografijo oziroma na obdelavo fotografij vsaj nekoliko spoznati.

K sreči pa ima program Picasa 3 zelo dobro rešitev za nas. Najdemo jo pod gumbom »Klik na srečo«, ki vse to naredi namesto nas. Torej program Picasa 3 ustrezno nastavi belino, barve in kontrast. Ostane nam še obrezovanje fotografij, kar pa moramo seveda narediti ročno. Na koncu nam preostane le še, da popravljene fotografije izvozimo v ustrezni velikosti. Bistveno namreč je, da originalne fotografije ostanejo nedotaknjene, kar nam omogoča, da jih kasneje lahko po potrebi obrežemo drugače, kot smo to naredili tokrat.

Nikakor ne trdim, da morate vsi uporabljati zgolj Picaso. Lahko se odločite tudi za katerikoli drug program za obdelavo fotografij (Adobe Lightroom, AcdSee, Gimp, Canon Zoom Browser,…) vendar v vsakem primeru je potrebno narediti osnovne popravke na fotografiji.

[br]

[br]